flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Пробація – цивілізований шлях роботи із правопорушниками, який довів свою ефективність не тільки в Європі, а й в Україні

12 лютого 2024, 14:12

Пробація – цивілізований шлях роботи із правопорушниками, який довів свою ефективність не тільки в Європі, а й в Україні.

 

Дев’ять років тому, 05 лютого Верховною Радою України був прийнятий Закон України «Про пробацію». Цей закон надає правопорушникові можливість змінити правосвідомість без ізоляції від суспільства.

На території Салтівського району м. Харкова здійснює свою діяльність Салтівський районний відділ філії Державної установи «Центр пробації» в Харківській області.

Закон України «Про пробацію» створив систему заходів, спрямованих на реабілітацію людини, в тому числі виконання покарання, призначеного судом. Також ним передбачено забезпечення суду інформацією про обвинуваченого на етапі судового розгляду.

Пробація у кримінальному судочинстві займається правопорушником ще на етапі, коли починається судовий розгляд. Досудова доповідь має на меті не просто надання суду інформації, яка характеризує особу обвинуваченого, а дає можливість суду побачити більше, ніж міститься в обвинувальному акті про обставини правопорушення.

                 Переваги пробації

 

  • Для держави: для платників податків виправлення правопорушника на пробації в кілька разів дешевше, ніж його утримання у в’язниці європейський шлях розвитку та гідне представлення держави на міжнародному рівні;
  • Для суспільства: справедливе правосуддя, безпека;
  • Для особи, яка вчинила правопорушення:
  • допомога у подоланні шкідливих звичок та зміна прокримінального мислення;
  • можливість не зазнати негативних наслідків перебування у в’язниці, зберегти роботу та житло;
  • підтримка бажання змінитися та можливість довести це оточуючим;
  • збереження й покращення стосунків у сім’ї та в суспільстві.

Процес упровадження пробації в Україні є надзвичайно важливим та актуальним кроком на шляху до євроінтеграції та подальшого розвитку й реформування суспільства.