flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Ухвалено вирок за військові кримінальні правопорушення.

13 лютого 2023, 16:46

Вироком Московського районного суду м. Харкова від 08.02.2023 року було затверджено угоду про визнання винуватості у кримінальному провадженні, укладену між прокурором Харківської спеціалізованої прокуратури у військовій та оборонній сфері обєднаних сил та обвинуваченим, за участю захисника.


Обвинуваченого визнано винуватим у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 407, ч. 3 ст. 413 КК України остаточно призначено узгоджене сторонами покарання, пов'язане з реальним позбавленням волі.


Згідно вироку суду кримінальні правопорушення полягали в наступному.


Солдат, будучи військовослужбовцем військової служби за призовом під час мобілізації, перебуваючи на посаді діловода групи логістики штабу військової частини Збройних Сил України, в порушення діючого законодавства, Статуту внутрішньої служби ЗСУ, Дисциплінарного статуту ЗСУ, самовільно залишив місце несення військової служби, в умовах воєнного стану, незаконно, постійно перебував поза межами місця несення військової служби проводивши час на власний розсуд не повязуючи його з виконанням обов'язків військової служби, за що передбачена відповідальність за ч. 5 ст. 407 Кримінального кодексу України.

Самовільне залишення військової частини або місця служби, а також нез’явлення вчасно на службу без поважних причин військовослужбовцем, вчинені в умовах воєнного стану або в бойовій обстановці, - караються позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років.


Крім того, солдат вчинив втрату ввіреної для службового користування зброї, внаслідок порушення правил її зберігання в умовах воєнного стану, за обставин, які вказані у вироку, за що передбачена відповідальність за ч. 3 ст. 413 Кримінального кодексу України.

Втрата або зіпсування ввірених для службового користування зброї, бойових припасів, засобів пересування, предметів технічного постачання або іншого військового майна внаслідок порушення правил їх зберігання, вчинені в умовах воєнного стану або в бойовій обстановці, - караються позбавленням волі на строк від двох до п’яти років.


Сторони кримінального провадження підтвердили факт укладання угоди та її добровільність і просили суд затвердити зазначену угоду.


Судовим розглядом встановлено, що укладена між прокурором та обвинуваченим угода відповідає вимогам Кримінально-процесуального кодексу України та інтересам суспільства.


Суспільний інтерес полягає у забезпеченні захисту суверенітету і територіальної цілісності України, забезпечення її економічної та інформаційної безпеки є найважливішими функціями держави, справою всього Українського народу. Оборона України, захист її суверенітету, територіальної цілісності і недоторканності покладається на Збройні Сили України.


Крім того, наявність суспільного інтересу обґрунтована сприянням у швидкому судовому провадженні, яке зможе забезпечити своєчасне та невідворотнє покарання обвинуваченого, а також запобіганням повторному вчиненню кримінальних правопорушень, як самими обвинуваченим, так і іншими особами.


Вирок не набрав законної сили.


Посилання на вирок: https://reestr.court.gov.ua/Review/108864085