flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Проблеми щодо прийняття судами справ із судів, територіальна підсудність яких була змінена, обговорили на засіданні РСУ

18 серпня 2023, 10:23

Під час засідання Ради суддів України, що відбулося 17 серпня 2023 року, Голова Верховного Суду Станіслав Кравченко наголосив, що сьогодні, на жаль, судова система має одну із проблем, яка стосується неналежної організації роботи в частині розгляду переданих справ за підсудністю з одного суду до іншого. Зокрема, це стосується справ, які були передані із судів Харківщини до судів Полтавщини. Всім відомо, що з перших хвилин повномасштабної війни Харків і Харківська область потрапили під дуже жорстокі обстріли, довкола міста розпочалися активні бойові дії. У таких умовах суди не могли працювати, тож змушені були зупинити роботу через реальну небезпеку для життя і здоров’я суддів, працівників апарату та учасників судових проваджень. Надалі справи судів Харківського регіону після зміни підсудності були передані до відповідних судів м. Полтави, однак такі справи в деяких судах досі не розподілені між суддями, розгляд проваджень фактично заблокований. Це перешкоджає доступу до правосуддя наших громадян, що є неприпустимим.

Так, 3 лютого 2023 року Рада суддів України обговорювала питання щодо розгляду нерозподілених справ із судів, територіальну підсудність яких було змінено. Йшлося про Комінтернівський, Ленінський, Московський, Орджонікідзевський, Фрунзенський і Червонозаводський районні суди м. Харкова, Чугуївський міський суд Харківської області, Дергачівський та Харківський районні суди Харківської області. Справи із цих судів були передані Київському, Ленінському, Октябрському районним судам м. Полтави, а також Глобинському, Котелевському, Полтавському районним судам Полтавської області.

РСУ рекомендувала зазначеним судам зареєструвати передані їм справи, здійснити автоматизований розподіл і забезпечити їх подальший розгляд. Втім, до Ради суддів України надійшла інформація, що відповідне рішення виконується не в повному обсязі. Зокрема, збори суддів Полтавського районного суду Полтавської області всупереч рішенню РСУ вирішили не здійснювати реєстрацію справ, що надійшли на їхній розгляд.

Станіслав Кравченко зазначив, що якщо організувати роботу належним чином неможливо, то, безперечно, для всіх учасників процесу найсприятливішим варіантом вирішення цієї проблеми є зміна підсудності й передача справи на розгляд до іншого суду. Проте коли процес передачі блокується, це перешкоджає розв’язанню проблеми у процесуальний спосіб. Тож очільник ВС висловив сподівання на те, що всіх заходів, необхідних для виправлення цієї ситуації, буде вжито в найкоротші строки.